1999

UNMIK/OEBS pozivaju Uniju Evropskih Transmitera (EBU) da osnuje i upravlja jednim javnim emiterom na Kosovu a na osnovu Memoranduma o Razumevanju (MOU) OEBS-a. 19. Septembra RTK pocinje sa emitovanjem dvocasovnog programa na terestrijalnoj i satelitskoj mrezi. U oktobru OEBS zapocinje prenos obnovljene javne radio stanice 'Radio Pristina' na RTK. Ona se lansira kao 'Radio Kosova'.

2000

Radio stanica organizacije UN-a, 'Radio Kosova 2' se pripaja RTK-u. 'Kosovo 2' je multietnicka stanica koja je posvecena mladjoj publici. U Oktobru tehnicka oprema na Televiziji i na Radiju su veoma unapredjene, zahvaljujuci supstancialnoj donaciji Vlade Japana. U novembru Radio Televizija Kosova zapocinje prosirenje programa i prelazi na cetri sata programa na dan. Novom programskom semom zapocinje i emitovanje informativnog magazina na srpskom jeziku, kao dopuna dnevnih vesti na srpskom. U medjuvremenu je kasnije zapoceto emitovanje vesti i informativnog magazina na turskom jeziku. Radio i televizija zapocinju emitovanje na novoj Mrezi Terestrialnog Emitovanja na Kosovu.

2001

U Junu ove godine UNMIK-ov Pravilnik o Emitovanju 2001/13 i formalno uspostavlja RTK kao javnog emitera sa jednim nepolitickim Upravnim Odborom. Obe radio stanice zapocinju direktno audio emitovanje na njihovim internet stranicama kako bi obuhvatile publiku na celoj planeti. U Julu RTK prosiruje emitovanje programa na sedam sati dnevno. Pocinju sa emitovanjem vesti na bosanskom. Televizija prelazi sa analognog na digitalni satelit. U Septembru se stvara Upravni Odbor koji imenuje Adema Demacija za predsednika odbora. U Decembru se zavrsava mandat EBU-a na RTK-u. Agim Zatrici se imenuje za prvog domaceg Generalnog Direktora. RTK-u se dodeljuje deo godisnjeg finansiranja iz konsolidovang budzeta Kosova, u iscekivanju iniciranja javne pretplate 2003. godine.

2002

Televizija prosiruje emitovanje na vise od 15 sati programa dnevno, na terestrialnoj i satelitskoj mrezi. 65% programa je proizvod kuce i 35% kupljen program od stranih emitera ili produkcijskih kuca. Januara ove godine RTK otvara stalnu korespodenturu u Tirani. U Aprilu zapocinje sa emitovanjem jutarnjeg programa, koji pokriva dva sata direktnog programa. U Junu se lansira nedeljni magazin na bosanskom jeziku 'Mostovi'. U Julu se lansira internet stranica RTK-a, rtklive.com. Prva posleratna domaca serija 'Familja modern' pocinje sa emitovanjem Oktobra meseca. U medjuvremenu je ove godine RTK poceo sa dodelom dveju godisnjih nagrada, u novembru se dodeljuje nagrada ' Drita Germizaj' za najbolju televizijsku spikerku, dok se u Decembru dodeljuje nagrada 'Rudolf Sopi' za najboljeg televizijskog snimatelja.

2003

Pocetak godine RTK obelezava postizanjem Dogovora o saradnji sa EBU-om. U Februaru - odnosno Martu RTK lansira kampanju za pretplatu 'Res Publica'. Takodje u Martu pocinje sa radom i obrazovni program. U Maju u okviru obogacivanja informativnog programa zapocinje emitovanje edicije vesti 'Info'. Krajem Maja, pocetkom Juna centar za humane studije 'Gani Bobi', je napravio istrazivanje javnosti na osnovu kojeg rezultira da je RTK najgledanija televizija sa najvecim poverenjem na Kosovu. U junu SPGS Mihael Stajner potpisuje administrativnu naredbu UNMIK-a o implementaciji pretplate za RTK. Istog meseca jos jedno bitno desavanje. RTK osniva 'Big Band'. Revizija kompanije 'Deloitte & Touche' za zakljucivanje 2002 godine se zavrsava 27 juna. U Septembru RTK pocinje sa emitovanjem na jos jednom jeziku, nedeljna magazinska emisija na romskom jeziku 'Yekhipe'. 15 Novembra RTK otvara redovnu korespodenturu u Tetovu. 22 Decembra RTK startuje sa novom programskom semom od 24 sata.

2004

2004. godina je bila vazna godina za Radioteleviziju Kosova, u pogledu stalnih programskih i razvojnih dostignuca, suocavajuci se sa velikim izazovima, ali cuvajuci prestiz, poverenje, gledanost Televizije i slusanost Radija. 2004. godina je bila godina vaznih razvoja za kosovsko drustvo, koji su stavlili na ispit demokratiju u izgradnji, ali i kosovske medije i Javnog Emitera. RTK je uspesno prebrodio i ove izazove, iako (kao u slucaju martovskih desavanja) ne bez poteskoca i bez odredjenih profesionalnih propusta. Pokrivanje martovskih desavanja je bio najtezi programski izazov RTK-a tokom 2004.godine. RTK je ostala privrzena stalnoj obuci osoblja sa ciljem poboljsanja profesionalnog nivoa i kultivisanju nepristrasnog, nezavisnog i odgovornog novinarstva.

Najvazniji i najuspesniji programski projekat tokom godine je bez sumnje bio pracenje opstih izbora na Kosovu. Uprkos delikatnim okolnostima u kosovskom drustvu, nedostatka znacajne finansijske podrske i mladog osoblja, bez ikakvog uzdrzavanja se moze reci da je projekat Izbori 2004 realizovan odlicnim uspehom. Dva nova projekta na jezicima etnickih zajednica 'Ulica Sezam' i ' Magazin dece Balkana' su bili vazni i konkretni koraci RTK-a u pravcu ispunjenja obaveza jednog javnog emitera naspram etnickih zajednica koje zive na Kosovu. U okviru toga, treba napomenuti i pripreme za prosirenje programa na romskom jeziku sa 20 na 30 minuta nedeljno.

U medjuvremenu, od pocetka Avgusta 2004, Televizija Kosova je pocela i dnevno emitovanje vesti RTK-Radio Kosova 2 na srpskom jeziku. Isto tako, su uradjene sve pripreme da, na pocetku 2005 godine, RTK osnuje i multietnicki deciji hor, kao i da startuje sa redovnom edicijom vesti na znakovnom jeziku. Ugovor EBU-RTK, produzen u Decembru 2004.godine, ostaje od posebne vaznosti za RTK, zato sto omogucava pristup kvalitetnim programima sa pogodnim uslovima, kao i pruzanje zakonske i tehnicke podrske i veoma vazne obuke za stalno povecanje profesionalnosti osoblja RTK-a. RTK je i tokom 2004. godine nacinila bitne napretke u kosovskoj publici, sa visokom gledanoscu i slusanoscu, ciji je rezultat bio ocuvanje vodece pozicije medju elekronskim medijima i uopste na medijskom prostoru Kosova.

Glavni ciljevi RTK-a za 2004.godinu su dostignuti, kao sto je ocuvanje urednicke nezavisnosti RTK-a, ocuvanje nepristrasne urednicke politike, dostignuca na razvojnom planu programa sa tipicnim sadrzajem jednog javnog emitera, informativne, edukativne i zabavne prirode.

2005

2005.godina se izdvaja i u pogledu organizovanih i intenzivnih pokusaja za reformu usluga vesti RTK-a i unapredjenje profesionalnih i etickih standarda svih programskih segmenata kompanije. Kao jedan od najvecih strukturalnih pokusaja u jacanju profesionalnih vrednosti, mi smatramo izradu dokumenta 'Profesionalni Standardi i Eticki Principi Novinarstva na RTK' odobrenog od strane Upravnog Odbora RTK-a krajem Januara. Ovaj dokument je precizni prirucnik osnovnih principa novinarstva i etike, na osnovu slicnih dokumenata izradjenih od strane najcenjenijih evropskih javni emitera. Ove godine je uz podrsku OEBS-a zapocet i kopleksan, voluminozan i dug posao za opstu zakonsku i organizacionu reformu RTK-a, a na osnovu najboljih iskustava Unije Evropskih Transmitera (EBU). Sa lansiranjem edicije vesti za ljude sa ostecenim sluhom, projekat koji je realizovan uz podrsku OEBS-a, obelezen je jos jedan konkretni korak u pravcu ispunjenja uloge RTK-a kao javnog servisa za sve gradjane Kosova.

Nakon gotovo 6 meseci intenzivnih priprema Televizija Kosova, u Oktobru, veoma uspesno startuje sa jednom edicijom totalno reformiranog Dnevnika, kao i sa dve nove edicije vesti u 15:00 i u ponoc. Veoma je bitno i da se spomene i angazovanje dopisnika iz Beograda (albanskog i srpskog) i iz Vasingtona. Naglasen prodor Informativnog Programa Televizije Kosova, je postignut u debatnim emisijama. U ovom kontekstu potrebno je svakako spomenuti ciklus debatnih Medjuetnickih emisija (sire o ovome kod Programi etnickih zajednica), ciklus 'Jeta ne Kosove', zatim ciklus debata vezanih za imovinska pitanja koji je organizovan u saradnji sa OEBS-om, ciklus debata o zastiti zivotne sredine, debate koje se ticu pitanja evropskih integracija, dok je jedan bitan prodor nacinjen u politicko-debatnim emisijama pogotovo u drugoj polovini godine, nakon angazovanja glavnog i odgovornog urednika Informativnog Programa. Nova edicija Vesti 'Neper Kosove' je pocela sa emitovanjem u drugoj polovini Aprila, 25/04/05 i planira se da bude dugotrajana. Glas Amerike (VOA) na srpskom jeziku: U Junu 2005. Godine RTK je takodje poceo sa redovnim reemitovanjem edicije Glasa Amerike na srpskom jeziku. Multietnicki deciji hor 'Ptice pevaju': Na pocetku 2005. Godine RTK je osnovao deciji multietnicki hor, prvi svoje vrste na Kosovu, koji ucestvuje u proizvodnji muzickih emisija za decu sa programom na svim jezicima zajednica i koji za dirigente ima jednog albanca i jednog srbina. Hor je sastavljen od albanskih i srpskih ucenika iz regiona Gnjilana. Takodje u Aprilu 2005.godine uz svoje multietnicke projekte (Dijalog za buducnost, Neper Kosove), RTK je zapoceo i emitovanje jednog odlicnog holandskog projekta pod nazivom 'Videoletters', koji se fokusira na rat i njegove posledice na prostoru bivse Jugoslavije. Po prvi put, RTK je realizovala godisnji intervju sa Predsednikom Upravnog Odbora RTK-a, na kraju 2005.godine, u interakciji sa publikom, koja je bila pozvana za aktivno ucesce kroz veliki broj pitanja preko interneta. Tokom 2005.godine su i kroz druge programske segmente ucinjeni znacajni koraci za interakciju sa publikom preko e-mailova i sms poruka koje su slali gledaoci, koji su se redovno ukljucivali u sadrzaje emisija.

2006

Informativni program je tokom cele 2006.godine bio skoncentrisan na tok pregovarackog procesa za odredjivanje statusa Kosova. Tokom pregovarackih rundi u Becu, RTK je cinila maksimalne napore da kosovsku publiku informise sto je bolje moguce o pitanjima koja su bila diskutovana. Iz tog razloga, dostupni resursi su se fokusirali na informativne edicije - telefonske izvestaje za glavnu ediciju vesti, Dnevnika. Paralelno sa informacijama u redovnim informativnim edicijama, programi aktuelnosti su sluzili kao podrska za pregovaracki proces sa diskusijama o pitanjima koja se razmatraju u pregovorima, ali i sa njihovim uticajem na sam razvoj dogadjaja na samom Kosovu. Vece angazovanje na pracenje pregovarackog procesa je iskazano i kroz direktna ukljucenja iz razlicitih svetskih centara. Tokom 2006.godine RTK je imao vise od 40 direktnih ukljucenja iz celog sveta. Najcesce, naravno, RTK je imao ukljucenja iz glavnog grada Austrije gde su i vodjeni pregovori gde su bile poslate cele ekipe za gotovo svaki sastanak koji je odrzan. Ovde treba napomenuti i direktna ukljucenja na dan sastanka visokih predstavnika kada je RTK tokom jednog dana intervjuisala sve clanove Pregovarackog tima u razlicitim edicijama, pocevsi od Jutarnjeg programa pa do informativne emisije BLIC u 23:00. Kao podrsku ovim ukljucenjima treba obuhvatiti i redovna direktna emitovanja sednica SB UN-a i izvestavanje sefa UNMIK-a kao i Predsednika i Premijera Kosova pred stalnim clanovima Saveta Bezbednosti Ujedinjenih Nacija. Ali, najveca posvecenost informativnom programu je iskazana povodom smrti Predsednika Ibrahima Rugove. RTK je kosovski medij koji je prvi dao vest o njegovoj smrti, citiran je dugo od strane svetskih medija, ukljucujuci i agenciju vesti Reuters. Naredni dani su nasli RTK spremnom za ukupna desavanja kako sa aspekta aktuelnih zbivanja nakon smrti Predsednika Rugove, tako i na aspektu retrospektive njegovog zivota i dela. Na dan smrti predsednika RTK je emitovala 25 minutni biografski program posvecen zivotu i delu predsednika Rugove. Debatni programi tokom ove godine su obelezili rast na nivou pristupa raznim temama koje su od vaznosti za kosovsko drustvo. Debata ' Jeta ne Kosove' je razvijena u jednom od najbitnijih termina za razvoj politickih i socijalnih tema sa razlicitim stavovima i otvorenim i robusnim pristupom naspram sagovornika. Isto tako emisija 'Pro et Contra' se razvila u emisiju sa vecom hrabroscu u suocavanju sa kosovskim sluzbenicima, o njihovom angazovanju i nacinom vodjenja domacih institucija, kao i polemikama izmedju pozicije i opozicije u razlicitim drustvenim oblastima od zdravstva pa do ekonomije i obrazovanja. U okviru ovoga RTK je bila uspesna u emisijama koje su unapredjivale medjuetnicki dijalog, kao sto je emisija u saradnji sa BBC-om (Auditorium) i drugim debatnim emisijama. Pocevsi od Septembra 2006, RTK je zapocela i emitovanje programa etnickih zajednica na satelitsku mrezu. Medjunarodna desavanja su bila: Zimske Olimpijske igre-2006, Svetsko prvenstvo u Nemackoj 2006, Englesko fudbalsko prvenstvo, Liga sampiona, utakmice reprezentacije Albanije i boks mecevi Ljuana Krasnicia. Osim prenosa sa ovih medjunarodnih desavanja, pripremane su i specijalne emisije (Pregled Engleske lige, Magazin Lige Sampiona).


 1. Zakon o Radio Televiziji Kosova Br. 04/L-046
 2. Pravilnik o unutrasnjoj organizaciji u RTK
 3. Pravilnik o nadleznostima i odgovornostima
 4. Pravilnik o davanju na koriscenje arhivskih materijala
 5. Pravilnik o naknadi/nagradi za zaposlene
 6. Pravilnik o normativima rada u programskom sektoru i za spoljne saradnike
 7. Pravilnik o unaprednjenju zaposlenih
 8. Pravilnik o sistematizaciji radnih mesta
 9. Metodologija odredivanja slozenosti radnih mesta
 10. PRAVILNIK O SLUZBENIM PUTOVANJIMA
 11. PRAVILNIK O MATERIJALNOJ I DISCIPLINSKOJ ODGOVORNOSTI
 12. Pravilnik o finansijskom upravljanju
 13. Pravilnik o oceni rezultata rada
 14. Pravilnik o Radu Borda RTK-a
 15. Pravilnik o unutrasnjoj komunikaciji borda sa menadzmentom RTK-a
 16. PRAVILNIK O UNUTRASNJOJ REVIZIJI
 17. Pravilnik o upravljanju nefinancijskim sredstvima
 18. Pravilnik za marketing
 19. Statut Radio Televizije Kosovo
 20. Odluka o Budzetskoj projekciji za godinu 2019
 21. Odluka o Uredbi Metodologije Radnih mesta
 22. PRAVILNIK O ZASTITI OD POZARA I DRUGIH NEPOGODA
 23. PRAVILNIK O POSTUPKU I KRITERIJUMIMA ZA ODABIR AUDIO-VIZUELNIH SADRZAJA NEZAVISNIH PRODUCENATA
 24. PRAVILNIK O KORISCENJU SLUZBENIH VOZILA NA RTK
 25. Finansijski izvestaji na dan, i za godinu zavrsenu 31 Decembra 2019 Zajedno sa lzvestajem Nezavisnog Revizora
 26. PROFESIONALNI STANDARDI I ETICKI PRINCIPI NOVINARSTVA
 27. KOLEKTIVNI SPORAZUM RTK
 28. Finansijski izvestaji na dan, i za godinu zavrsenu 31 Decembra 2020 Zajedno sa lzvestajem Nezavisnog Revizora
 29. Godisnji izvestaj o radu za 2020
 30. Finansijski Izvestaji i Izvestaj Nezavisnog Revizora 31 decembar 2021
 31. Godisnji izvestaj rada 2021
 32. IZVESTAJ REVIZIJE GODISNJIH FINANSIJSKIH IZVESTAJA RADIO TELEVIZIJE KOSOVA ZA 2021 GODINU
 33. Revizija ucinka - Upravljanje javnim sredstvima u RTK - Nacionalna Kancelarija Revizije
 34. Pravilnik o procedurama izbora Generalnog direktora i visokog Menadzmenta RTK-a
 35. Godisnji Izvestaj Rada 2022
 36. Godisnji Finansijski Izvestaj za zavrsnu godinu zakljucno sa 31 decembrom 2022

Adresa:
Rr. "Xhemail Prishtina" nr. 12
Prishtina
Kosova

Telefonat:
+383 /0/ 38 230 102
+383 /0/ 38 230 103

Fax.
+383 /0/ 38 235 336

E-mail:
[email protected]

Marketing
Tel: +383 038 249 078
+383 038 225 611
E-mail: [email protected]