07:17

17.08.2022

07:17

17.08.2022

FoNet, N1

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, merene indeksom potrošačkih cena, u julu su u Crnoj Gori, u odnosu na jun, bile u proseku više 1,5 odsto, dok su cene su u julu, u odnosu na isti mesec prošle godine, u proseku bile više 14,9 odsto, objavili su crnogorski mediji pozivajući se na podatke Monstata.

Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imao su rast cena u grupama usluga smeštaja, mleka, sira i jaja, čvrstih goriva, mesa, povrća, ugostiteljskih usluga, cene goriva i maziva za motorna vozila, šećera, džema, meda, čokolada i slatkiša, navodi RTCG podatke Monstata.

Potrošačke cene su u periodu od januara do jula, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u proseku više 10,5 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema nameni potrošnje, u julu je, u odnosu na prethodni mesec, zabeležen rast u grupama restorani i hoteli 11,6 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva dva odsto, prevoz 1,8 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,7 odsto, nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana i zdravlje po 1,3 odsto, a u grupi alkoholna pića i duvan 0,3 odsto.

Pad cena je zabeležen u grupi odeće i obuće za 4,2 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nesu se bitnije menjale, pokazuju podaci Monstata.