12:21

29.05.2023

12:21

29.05.2023

Majlinda Doda/Radio Kosovo

Nakon poslednjeg razvoja događaja na severu, stručnjaci za bezbednost pozivaju vladu pronađe rešenje koje bi relaksirao tamošnju situaciju. Na severu Kosova trebalo bi organizovati vanredne lokalne izbore, s obzirom da novimenovani predsednici opština nemaju  pun legitimitet, ocenjuju politički eksperti. 

Izbor četiri nova gradonačelnika na severu Kosova podigao je tenziju među tamošnjim građanima. Ekspert za bezbednost Nuredin Ibiši za Radio Kosovo kaže da su izjave međunarodnog faktora protiv institucija Kosova da smanje tenzije "još više podstakle srpske ekstremiste da zaoštre situaciju". Kaže da bi Vlada trebalo da nađe način da relaksira situaciju na severu.

„Na Vladi Kosova je da preduzme odgovarajuće mere kako bi se stituacija relaksirala, možda promeniti način upravljanja u četiri  opštine, možda će to morati da bude na distanci, a to bi na kraju trebalo da smanji tenzije u cilju mogućeg prelaznog poteza funkcionalizacije tamošnja četiri gradonačelnika”, rakao je Ibiši.

Politički analitičar Artan Muhadžiri, govoreći za Radio Kosovo, ocenjuje da je ono što se dešava na severu potpuno čudno, jer se posle Ohridskog sporazuma očekivalo da će se situacija stabilizovati.

„Izjave američke administracije o Kosovu koje nisu pozitivne su veoma zabrinjavajuće. Nemoguće je da četiri gradonačelnika nemaju legitimitet da zastupaju političku volju građana. Ovakva situacija je predvidljiva, da ćemo u bliskoj budućnosti imati nove izbore koji će uticati na postizanje mira u regionu”, tvrdi Muhadžiri.

Međutim, bezbednosni stručnjaci i politički analitičari pozivaju Vladu Kosova da preduzme sigurne korake u cilju smirivanja situacije na severu Kosova.