19:38

27.03.2023

19:38

27.03.2023

RTK

Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope rizikuje da bude izostavljen sa dnevnog reda radova koji će se održati 16. i 17. maja. Sve dok zemlju može zadesiti ista sudbina na drugim sastancima ovog saveta. Za to opozicija krivi vlast, a većina politička dešavanja sa Srbijom. A ambasador Švedske na Kosovu Jonas Vesterlund nije govorio za medije o ovom pitanju.

Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope rizikuje da bude izostavljen sa dnevnog reda budućeg rada ovog saveta. U tom pravcu, iz vladajuće stranke PS, kažu da su uticali na politička dešavanja u Srbiji.

Iz ove teme izražavaju skepsu da li će zemlja uspeti da se uvrsti na dnevni red sastanaka koji će biti održani tokom maja meseca. Ali kažu da nakon prihvatanja plana francusko-nemačkog dijaloga očekuju da stavljanje aplikacije na dnevni red neće oduzeti mnogo vremena.

„Verujem da treba da vode računa da Kosovo treba što pre da bude uključeno na dnevni red Saveta Evrope, ako ne u maju, verujem da to može biti na narednim sastancima, naravno da ćemo raditi na tome da ovaj datum što je bliže moguće“, rekla je Arbereše Krieziju-Hiseni, zamenica PS-a.

U međuvremenu, poslanici opozicionih partija kritikuju vladu i delegaciju koja predstavlja zemlju u ovom savetu.

„Zasluga Vlade je što još nije ušla na dnevni red zbog dešavanja na severu zemlje i zbog neslaganja postupanja sa našim međunarodnim saveznicima”, rekla je Time Kadrijaj, poslanica ABK-a.

 „Nadam se da će biti veće posvećenosti jer odluke ili procedure neće biti izglasane u skupštini ako ne odu u skupštinski biro“, rekao je Džavit Haljiti, poslanik DPK.

Povodom zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope i drugim pitanjima, članovi Odbora za spoljne poslove sastali su se u ponedeljak sa ambasadorom Švedske na Kosovu.

Ambasador je ponudio podršku svoje zemlje putu Kosova ka integracionim procesima, ali nije dao nikakvu izjavu u vezi sa članstvom u ovoj važnoj organizaciji.