19:31

27.03.2023

19:31

27.03.2023

RTCG

Premijer Dritan Abazović ponudio je da Crna Gora bude domaćina naredne runde pregovora Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa te dve države.

Abazović je, u intervjuu za "The Pavlovic Today", rekao da Crna Gora želi da vidi zadvoljavajući sporazum između svojih suseda.

“Spremni smo da doprinesemo i podržimo proces normalizacije odnosa između Srbije i Kosova”, naveo je Abazović, dodajući da Crna Gora ima pomiriteljsku ulogu u regionu.

On je rekao da Crna Gora ima odlične odnose sa svim susjednim zemljama, i da je voljna da pomogne na bilo koji način, uključujući i logističku podršku.

“Lično bih želio bih da proširim svoju ponudu, ukoliko bude novih rundi pregovora između Kosova i Srbije, da ih ugostim u Crnoj Gori”, rekao je Abazović.

On je naveo da Crna Gora nije deo dijaloga, ali da evropski predlog predstavlja dobro rešenje u kojem dobijaju i Srbija i Kosovo.

Abazović je ocenio da je najvažnije da se Sporazum Srbije i Kosova sprovede.

“Nisam zagovornik ideje u kojoj strane potpišu nešto bez praćenja sprovođenja. To u prošlosti nije baš dobro funkcionisalo. Najvažnije je osigurati da se dogovor sprovede u praksi”, kazao je Abazović.

On je naglasio da i Srbija i Kosovo treba da poštuju specifične odredbe implementacionog aneksa, uključujući one da Srbija ne blokira prijem Kosova u međunarodne organizacije i da Kosovo formira Zajednicu opština sa srpskom većinom.