11:45

07.02.2023

11:45

07.02.2023

RSE

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer naveo je kako njegova zemlja pozdravlja odluku Kosova da, u principu, prihvati predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

"Mi ćemo nastaviti da pružamo punu podršku dijalogu koji vodi EU. Privremeni sporazum će doneti značajne koristi i Kosovu i Srbiji", napisao je Hovenijer na svom Tviter nalogu.

Premijer Kosova Aljbin  Kurti je 6. februara, nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, rekao da prihvata predlog EU, te da ga smatra "dobrom osnovom za dalju diskusiju i solidnu platformu za napredak".

Ovaj predlog, u javnosti poznat i kao francusko-nemački plan, je vlastima u Prištini i Beogradu predstavljen u septembru i trebalo bi da reši nesuglasice između dveju strana.

Kurti je i ranije javno govorio da je taj dokumnet dobra osnova za nastavak dijaloga ali je insistirao da konačni sporazum uključuje međusobno priznanje, što Srbija odbija.

Predlog EU, u koji je RSE ranije imao uvid, predviđa poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

Od Srbije se traži da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama ali se eksplicitno ne pominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije rekao da je spreman da radi na realizaciji plana EU.

SAD i EU su povećale diplomatske napore kako bi Kosovo i Srbija prihvatili predlog o normalizaciji odnosa.

Inače, dijalog se vodi u Briselu posredstvom EU od 2011. godine. Postignuto je preko 30 pojedinačnih sporazuma, od kojih mnogi nisu realizovani na terenu.