17:05

04.12.2022

17:05

04.12.2022

Dragana Pajović/ RTK2

Samit Evropske unije i Zapadnog Balkana biće održan 6. decembra u Tirani. Premijer Albanije Edi Rama naveo je da očekuje da će na samitu učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Poznavaoci političkih prilika kažu da je ovo prvi put da se samit EU-Zapadni Balkan održava u državi koja nije punopravna članica evropskog bloka. 

Premijer Albnije Edi Rama je povodom održavanja samita EU-Zapadni Balkan 6. decembra u Tirani kazao da je ovaj samit najvažniji u istoriji međunarodnih odnosa regiona i unije. Rama je naveo da će osim španskog premijera Pedra Sančeza, koji neće biti prisutan zbog obeležavanja Dan ustava u njegovoj zemlji, svi ostali lideri biti učesnici samita.

„Deli nas 48 sati od izuzetnog, istorijskog događaja, najvažnijeg u međunarodnim odnosima zemlje. Svi lideri EU dolaze u Tiranu, prvi put u zemlji koja nije članica EU, na samit EU – zajedno sa zapadnim Balkanom. Strateška procena organizatora je da je Tirana najbolje mesto za samit. To nije slučajno izabrana stanica, dobro je osmišljena", kazao je Rama.

"Ovo prvi put da se samit EU-Zapadni Balkan održava u  zemlji koja nije punopravna članica evropskog bloka", kaže novinar Gzim Badžaku, i dodaje, da je značaj Samita nastavak unapređenja Berlinskog procesa, čiji je deo i ova konferencija.

"Mislim da će ovo biti prilika da se razgovara o brojnim problemima sa kojima se susreće Zapadni Balkan, da se usvoji zajednička deklaracija koja treba da iskaže zaiteresovanost zemalja EU u celini za napredak Zapadnog Balkana ka EU integracijama, ali da to istovremneo treba da bude i podstcaj razvoju demokratije i pravde i svih drugih komponenti od značaja za priključenje Zapadnog Balakana Evropskoj uniji", kazao je Badžaku. 

Za politikologa Ognjena Gogića Samit Zapadnog Balkana je redovan proces koji ne donosi ništa novo.

"To je način da EU potvrdi svoju povećenost integraciji Zapadnog Balkana, ali to nikad nema neke vidljive rezultate, neki konkretan napredak, bilo koje od tih zemalja ka EU. Mislim da se taj samit nadovezuje na Berlinski proces, ponovo će tu biti naglasak na regionalnu saradnju na to regionalno povezivanje u čekanju na regionalni Balkan. S obzirom da je fokus na regionalanoj saradnji'', napominje Gogić.

Posledni samit održan je u Pragu. Iz EU navode da je Zapadni Balkan ključni prioritet za Evropsku uniju.