20:53

03.12.2022

20:53

03.12.2022

RTKlive

Tokom zvanične posete Bugarskoj, predsednici Republike Kosovo Vjosi Osmani u znak poštovanja prefekt bugarske prestonice Jordanka Fandakova uručila je ključ Sofije.

„Ključ otvara vrata. Ova zvanična poseta Bugarskoj otvorila je mnoge mogućnosti za bilateralnu saradnju dveju država i prestonica, a naši građani će ponuditi više jedni drugima u funkciji obostrane koristi“, navela je Osmani u saopštenju za javnost Predsedništva Kosova.

Predsednica Osmani je istakla da trenutno u okviru KFOR-a bugarski vojnici i dalje služe na Kosovu, jer od 1999. godine ima 1.600 bugarskih vojnika koji su doprineli očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu.

Govoreći o posledicama rata na Kosovu i intervenciji NATO-a, Osmani je istakla da je Bugarska već tada bila na strani Kosova.

„Bugarska još nije bila članica NATO-a 1999. godine, ali je donela teške, ali i ispravne odluke da osigura da intervencija na Kosovu predvođena NATO-om bude uspešna u zaustavljanju monstruoznih zločina Miloševićevih genocidnih snaga“, naglasila je Osmani, navodi se u u saopštenju.

Na Univerzitetu „Sveti Ćirilo i Metodije“ predsednica Osmani je odlikovana zahvalnošću, a potom je pred diplomatama, akademskim osobljem i studentima govorila o miru i prosperitetu kroz evroatlantske integracije u jugoistočnoj Evropi.